Ekoturist

Поддржано од Европска Унија

Преспански јаболкобер

Општина Ресен традиционално ја организира манифестацијата „Преспански јаболкобер“ која секоја година опфаќа активности од областа на земјоделството, културата, туризмот, уметноста и спортот. Традиционалниот настан се одржува од 23 до 27 септември на неколку локации, а главните музички настани се закажани на градскиот плоштад. Во 2017 година Првиот фестивалски ден е резервиран за познати фолк-изведувачи, а … Read moreПреспански јаболкобер

Потеклото на тиквешкиот гроздобер

Тиквешки гроздобер Тиквешкиот гроздобер претставува продолжување на една долга и богата традиција која на овие простори која се одржувала уште во времето на античка Македонија, кога во чест на богот на виното Дионис и виновата лоза, биле одржувани „Дионисиеви денови“.Овие свечености траеле неколку дена и на нив присуствувало целото население (и слободните граѓани и робовите). … Read moreПотеклото на тиквешкиот гроздобер

Меѓународна поетска манифестација „Рацинови средби“

Од 1964 година, Велес е домаќин на поетите од Балканот кои, во родниот град на основоположникот на современата македонска поезија и литература Кочо Рацин, го слават битот на поетскиот збор. Покрај презентацијата на поетското творештво во рамките на манифестацијата „Рацинови Средби“ се одржуваат и научни собири посветени на животот и творештвото на Рацин. На манифестацијата … Read moreМеѓународна поетска манифестација „Рацинови средби“

Легенда за настанувањето на Скопје

Во дамнешни времиња, во длабоките пазуви на една планина, си живееле тројца браќа. Во дворот на куќата имале три јавори, кои татко им ги посадил кога биле родени, и за кои им оставил аманет пред да умре дека се чувари на нивната сила. Браќата никогаш не ги заборавиле зборовите на таткото, и еден ден, кога … Read moreЛегенда за настанувањето на Скопје